ПРОГРАМА : РАБОТА ЗА СТУДЕНТИ ВО ГЕРМАНИЈА

Нудиме летна и зимска студентска работа.

Летната студентска работа е во периодот  15ти јуни-15ти септември или 1ви јули-15ти/30ти септември.

Зимската студентска работа е во зависност од вашиот распуст на факултет.

Повеќе информации за програмата:

Во оваа програма можат да учествуваат редовни студенти на возраст од 18-35 години кои имаат солидни познавања од германскиот јазик.
За престој во Германија на студентите им е потребна дозвола, односно престојот треба да им биде одобрен од ZAV (Zentrale Auslands und Fachvermittlung).
За сезонска работа нема потреба од виза. Единствено што треба да направите е да се пријавите во општината во која ќе живеете и работите, за да се евидентира вашиот престој.
Работната пракса трае најдолго 90 дена за време на зимски или летен распуст.
Не е задолжително познавање на Германскиот јазик.

Потребни документи кои треба да ни ги доставите на нашиот Е-маил се:
– CV на германски јазик со фотографија
– Копија од пасош со важност од најмалку 6 месеци по предвиедениот датумот за враќање од
С.Р Германија

Сезонската работа им овозможува на студентите да се запознаат со германскиот начин на живот, јазик и култура, а воедно и да заработат.
Во соработка со јазичен центар ЕВИВА Штип се организираат и забрзани курсеви по Германски јазик, а за апликантите кои се од друг град а сакаат да земат дел од нашите програми организираме и специјализирани ОНЛАЈН курсеви по германски јазик.

Чекори за успешна апликација

  • Испратете ни биографија на германски јазик и скениран пасош на нашата Е-Маил адреса

  • Пополнете апликација од нашата веб страна за студенти

  • Закажете термин за Интервју за познавање на германски јазик по меил или телефон

  • По поминатато интервју, според вашето познање на германски јазик ви одредуваме раб.позиција

  • Понатаму од нас добивате документи кои ќе треба да ги заверите на факултет и да ни ги доставите.

  • Вашите документи се обработуваат од нас и од ZAV (Zentrale Auslands und Fachvermittlung), па доколку е се во ред по 2 месеци од доставувањето на комплетна документација го добивате вашиот работен договор, заедно со информации за сместување и престој во Германија.

Јас сум Мартин Панајотов, студент на Универзитетот “Гоце Делчев”.
Оваа година како и претходната работев во Бургер Кинг Германија.
Минатата година работев во мал град во близина на Дортмунд, оваа година во мал град во близина на Нимберг.
Организацијата за работата и сместувањето од страна на агенцијата е на многу високо ниво, а сите вработени од агенцијата се достапни за совет и помош за што и да ни притреба.
Благодарност до целиот тим на агенција Евива.

Мартин Панајотов

Јас сум Никола Данилов, студент на Универзитетот “Гоце Делчев” во Штип. По втор пат моето работно лето го поминувам во Германија, работејќи во забавен парк во јужна Германија.
Имав можност да запознаам многу студенти од Полска и Романија со кои работев заедно. Секој ден го поминувавме заедно, слободното време го користевме за дружење, скара, пиво и за кратко време успеавме да создадеме трајни пријателства.
Во меѓувреме, додека го чекаме наредното лето да работиме пак сите заедно во Германија, ќе се посетуваме еден со друг и ќе патуваме заедно.

Никола Данилов

Јас сум Росана Јованова, студентка на Факултетот за германски јазик и книжевност. Ова лето имав можност да работам во познат хотел во Германија преку Агенцијата Евива.
Освен можноста да заработам, главна цел при мојот избор за работа во Германија ми беше да ги подобрам моите познавања од германски јазик и да имам постојана комуникација на германски јазик. Слободното време го користев релаксирајќи се на плажата која се наоѓаше пред самиот хотел, како и во патување и посетување на нови дестинации.

Росана Јованова

Јас сум Трајче Ордев, студент на Електротехнички факултет во Штип. Веќе втора година го поминувам мојот летен распуст во Германија преку Агенцијата за посредување при вработување Евива.
Оваа година имав можност да се запознаам со нов дел на Германија – Баварија каде што се сретнав со целосно поинаква култура, а слободните денови ги користев да ја прошетам целата област.

Трајче Ордев

НАШИ СТУДЕНТИ